Calendar

<< Mei 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Is het westers boeddhisme te beschouwen als een appart 'voertuig' naast theravada en mahayana? De meningen daarover lopen uiteen. Er zijn analoog met de andere yana wel Pali namen voor bedacht.

Westers boeddhisme is de ontwikkeling van een boeddhistische stroming die te situeren is in de westerse wereld en dus buiten Azië. Zoals we van het noordelijk en het zuidelijk boeddhisme (in Azië!) spreken zouden we ook van een westers boeddhisme kunnen gewagen. Noordelijk en zuidelijk boeddhisme zijn echter synoniemen voor respectievelijk mahayana en theravada terwijl de vraag is of het westers boeddhisme als een afzonderlijke yana valt te beschouwen.

We stellen vast dat vele boeddhistische centra (tempels, kloosters, verenigingen enz.) in westerse landen eigenlijk vertegenwoordigingen en organsaties zijn van theravada een mahayana in Azië. Voorbeelden zijn de Thaise tempel in Mechelen (theravada) en de Tibetaanse tempel in schoten (mahayana). Dit zijn vertegenwoordigers van het 'aziatische' boeddhisme en geen appart voertuig.

Er is een tweede groep van centra die gecreëerd zijn in westerse landen maar zonder die band met het Oosten. Uiteraard baseren zij zich op de boeddhistische geschriften en de Leer van de Boeddha. Zij ontwikkelden echter een eigen stijl en praktijk waarin etnische elementen van het Oosten worden geweerd en geopteerd wordt voor een integratie in de moderne westerse cultuur. Een kenmerk is hun onafhankelijkheid en een verwerpen zelfs van enige monastieke orde uit de andere yana. De benadering is meer levensbeschouwelijk dan religieus (in het Engels spreekt men soms van philosophical religion) en dat sluit mogelijk meer aan bij de theravada interpretaties van de Leer.

In de westerse wereld is er veel interesse voor het boeddhisme wat mag blijken uit de enorm uitgebreide literatuur die erover is verschenen. Het valt moeilijk te bepalen hoe ver die interesse bij sommigen gaat en wie van die geinteresseerden als boeddhist zou kunnen getypeerd worden. We zouden kunnen stellen dat dergelijke boeddhisten ook tot het westerse voertuig behoren.

Lees meer over organisaties die zich vertegenwoordigers achten van een westerse yana. [Link nog toe te voegen]

FaLang translation system by Faboba