Calendar

<< Mei 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

TOESPRAAK OP DE THAISE NATIONALE MOEDERDAG

21 Augustus 2005

In Wat Dhammaphateep, Kouterdreef 37, B-2800 Mechelen

Originele tekst in Thai van Phra K. Sakkamedhi
Vertaald door mevr. Bantita en mevr. Nantawan S.
Welkom iedereen!
Vandaag is het een speciale dag, een feestdag,  want.... “wij vieren alle onze liefste moeder (mama)”
Het is onmogelijk op te noemen wat ze voor ons allemaal doet.
Mama is het eerste woord dat een kind kan zeggen en nooit zal vergeten. Vanaf de eerste dag dat ze zwanger is, hoopt ze, en droomt ze, dat haar kind veilig op de wereld komt. Tijdens de zwangerschap heeft ze heel veel moeilijke periodes gehad, maar ze doorstaat alles omdat ze van haar kind houdt.
De dag dat het kind geboren wordt, is voor haar de pijnlijkste dag van haar leven maar als ze ziet dat haar kind veilig op de wereld is gebracht, vergeet ze de pijn die ze heeft doorstaan en is ze gelukkiger dan ooit.
Iedereen die geboren is op deze wereld, heeft een mama die van hem houdt. Als er geen mama’s waren, stonden wij er hier vandaag niet.
Mama’s geven ons het leven. Ze verzorgen ons met liefde tot wij groot genoeg zijn. Ze laten geen vermoeidheid zien en voeden ons met liefde op. Ook al kan het kind tegenspreken maar ze wordt nooit boos.
Het maakt niet uit of het kind braaf of stout is, het blijft haar kind en ze laat het niet achter. Mama’s zijn de belangrijkste personen in het leven van een kind.
phom – ma – ti  ma – taa – pi – ta – roo  pub – pha – ja – ri – ya – ti  wud – ja – re. 
Dit betekent: papa’s en mama’s zijn de eerste leraars van ons. Ik kan mij niet voorstellen om te leven zonder mama, zoals gezegd:
ma – ta – mit - tang   sa - ke  ka - re
Dit betekent: mama’s leren ons alleen goede dingen aan en beschermen ons tegen slechte dingen.
Achtbare aanwezigen. Vandaag is een belangrijke dag voor alle Thaise mensen, vooral voor Thaise mensen die in
België en in de buurlanden wonen.
Achtbare aanwezigen Ik wil dat we elke dag van onze mama’s houden en voor haar zorgen, ze niet kwetsen. Ook al geef ik jasmynen aan haar, dat is nog niet te vergelijken met wat ze voor mij heeft gedaan. Om een goed kind te zijn, willen we toch iets goeds terug doen voor ons mama. Daarom: vandaag denken wij na of wij wel een goed kind voor onze mama’s zijn of juist het omgekeerde.
Als wij onze mama’s gekwetst hebben, vragen wij nu om vergiffenis. “Ik beloof mij te gedragen en een goed kind voor je te zijn, tot dat je ons moet verlaten.” Als je dat niet gedaan hebt, zal je er spijt van krijgen. Wacht niet te lang en zeg tegen je mama, hoeveel je van haar houdt. Doet het goede voor haar. Doet het nu, wacht niet!
“Het mooiste woord op ’t wereldrond, De mooiste naam uit mensenmond, Is MOEDER (MAMA)”
Ik hou heel veel van u mama. Dank u.
FaLang translation system by Faboba