Calendar

<< Mei 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Verschil tussen theravada en mahayana

Wat Dhammapateep ontvangt regelmatig bezoek van groepen (scholen en verenigingen) en individuen, voor een rondleiding met uitleg over de Tempel en het boeddhisme.

Daarbij blijkt er vaak weinig inzicht te bestaan over de indeling van het boeddhisme in de twee grote boeddhistische tradities van theravada en mahayana.

Onze eerste opdracht is duidelijk te maken dat de Tempel zich situeert in de theravadatraditie. Een daaruit volgende vraag is dan wat het verschil is tussen de theravada en mahayana traditie.

Hierna wordt een meer uitgebreid antwoord gegeven (dan in de rondleiding) waarin niet dieper wordt ingegaan op filosofische aspecten maar enkel belangrijke kenmerken van beide traditie worden behandeld.Een eerste duidelijk verschilpunt tussen theravada en mahayana is de geografische plaats waar ze zich situeren. Daarom ook worden ze respectievelijk de zuidelijke en de noordelijke traditie (in Azië) genoemd. Theravaboeddhisme komt vooral voor in Sri Lanka, Birma (Myanmar), Thailand, Laos en Cambodja. Mahayana boeddhisme wordt vooral aangetroffen in Tibet, China, Mongolia, Vietnam, Korea een Japan.

Theravada werd beïnvloed door de Indische cultuur waarin het boeddhisme ontstaan is. In mahayana zijn er latere invloeden van de lokale religies en levensbeschouwingen van vooral Tibet, China en Japan.

Theravada is de oudste stroming met als de Canon, de geschriften van de Tipitaka die is opgesteld in Pali. Mahayana heeft naast de Tipitaka in zijn Canon ook andere geschriften opgenomen. De oudste geschriften zijn in Sanskrit.

In theravada staat enkel de Boeddha, de historische figuur van Sidhartha Gautama, centraal. Andere boeddha’s, zoals de boeddha van de toekomst die eigenlijk een bodhisattva is en de boeddha’s van de week en van het verleden hebben maar een symbolisch en theoretisch belang. In mahayana zijn naast de historische boeddha vele andere abstracte en symbolische figuren, boeddha’s en vooral ook mannelijke en vrouwelijke boddhisattva’s (Sanskrit, Pali bodhisatta) zeer belangrijk.

Een theravada tempel is herkenbaar aan de beeltenissen die er aanwezig zijn. Het zijn bijna uitsluitend afbeeldingen van de (historische) Boeddha in zijn monnikengewaad en hier en daar een discipel (monnik). De mahayana tempels tonen vele andere boeddha's en boddhisattva's die vaak uitgebeeld zijn met koninklijke gewaden, kronen en juwelen.

De doelstelling van theravada is het bereiken van het nibbana (Pali, Sanskrit nirvana) voor het individu. Het ideaal is de arahant (Pali, Sanskrit arhat): iemand die de verlichting en het nibbana bereikt heeft. In mahayana ligt een nadruk op het bereiken van het nirvana door iedereen. Het ideaal is de bodhisattva: iemand die de verlichting bereikt heeft en zijn nirvana uitstelt om anderen te helpen de verlichting te bereiken. [Arhat, bodhisattva en verlichting hebben een verschillende betekenis in theravada en mahayana]

 

FaLang translation system by Faboba