Calendar

<< Februari 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

UTSE

De Unie van Thaise Sanghas in Europa - The Union of Thai Sanghas in Europe.

UTSE Congres: Nabeschouwing voorzitter Waldimar Van der Elst 01/09/2014

 

UTSE CONGRES: BETEKENIS, EVALUATIE EN COMMENTAREN


boeddh-congres-group-photo-20140823

Grootste boeddhistisch congres ooit in België,

met de 8ste Jaarlijkse Algemene Vergadering van de Unie van Thaise Sanghas in Europa. Op 22-24 augustus 2014 in Mechelen, in het historische en spirituele complex van het Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie (het Diocesaan Pastoraal Centrum Mechelen, F.de Merodestraat 18, B-2800 Mechelen, België).

Meer informatie over het congres: het programma en een beschrijving: het persbericht.

Georganiseerd en gesponsord door Wat Dhammapateep Mechelen, dank zij het werk en de donaties van de vrijwilligers en leden van de Tempelgemeenschap. De media, kranten, radio, televisie en internet, kondigden de gebeurtenis aan met treffende titels:

GROOTSTE BOEDDHISTISCHE BIJEENKOMST IN BELGIE OOIT
       (Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, De Morgen, KerkNet, ...) 
INTERNATIONAAL THERAVADACONGRES IN MECHELEN (Het Boeddhistisch Dagblad) 
MECHELEN KRIJGT GROOTSTE BOEDDHISTISCH CONGRES OOIT IN ONS LAND (RTV Nieuws - TV)  Videoutse-video-thumn
BOEDDHISTEN UIT DE HELE WERELD SAMEN IN MECHELEN  (Het Journaal 1 - De Redactie - TV)        Videoutse-video-thumn
22-24 AUGUSTUS UITZONDERLJK BOEDDHISTISCH CONGRES (Boeddha Magazine)
IN MECHELEN START VANDAAG EEN GROOT INTERNATIONAAL BOEDDHISTISCH CONGRES (Radio 2 - Antwerpen)
CONGRES: MECHELEN ALS BOEDDHISTISCHE BAKERMAT 
MECHELEN WORDT BINNENKORT EVEN HET BOEDDHISTISCH CENTRUM VAN DE WERELD  
8STE ALGEMENE JAARLIJKSE VERGADERING VD UNIE VAN THAISE SANGHA IN EUROPA 
RECORDAANTAL MONNIKEN KOMT NAAR DE STAD

 MECHELEN GEKOZEN VOOR INTERNATIONAAL BOEDDHISTISCH CONGRES (N-E) (C. Verboven):     Videoutse-video-thumn


Lees meer:   BETEKENIS, EVALUATIE EN COMMENTAREN

Nabeschouwing over het boeddhistisch congres (Boeddhistisch Dagblad 01/09/2014, Waldimar Van der Elst, voorzitter Wat Dhammapateep)

Het vorige week in Mechelen afgesloten boeddhistisch congres (lees: meer dan alleen de meeting van de Unie van Thaise Sangha’s (UTSE) in Europa) werd in alle media aangekondigd als de grootste boeddhistische bijeenkomst ooit in België gehouden. De groepsfoto bewijst in elk geval de aanwezigheid van de top van het theravada boeddhisme van Thailand, Europa en de VS.

em>Het belang is moeilijk in te schatten. In elk geval krijgt de maatschappij een beter beeld van het boeddhisme, namelijk dat het boeddhisme ook de theravada traditie betreft. Dat is anders dan wat uit de mediaberichten in België blijkt, die enkel gefocust lijken op de mahayana traditie met het humanitaire en politieke nieuws over de Dalai Lama en Tibet.  De Wat (tempel) Dhammapateep in Mechelen zette met de prestigieuze organisatie Mechelen op de kaart als een belangrijk boeddhistisch centrum.

Er waren drie 'maatschappelijk getinte toespraken. De vertegenwoordiger van de Stad Mechelen, 1ste Schepen Marc Hendrickx,stond ook als Vlaams Volksvertegenwoordiger even stil bij de eer die Vlaanderen te beurt viel gastheer te mogen zijn van dit internationaal congres. De Thaise ambassadeur in Brussel (en de EEG) Nopadol Gunavibool, sprak over 'Promoting Buddhism Overseas'. De voorzitter van Wat Dhammapateep werd gevraagd een brief van de rooms-katholieke Aartsbisschop Léonard voor te lezen. Mooi daarin was de symbolische betekenis van de historische en spirituele locatie ter beschikking gesteld door de Kerk: het 'Groot Seminarie' de plaats waar, sinds de 16de eeuw, nagenoeg alle priesters  ooit hun opleiding kregen. Het besluit is dat wijsheid, meditatie, verlichting, dialoog geprezen en gevonden wordt boven alle grenzen van religies en levensbeschouwingen.

Een probleem voor autochtone Belgen en andere genodigden was dat de verzamelde monniken hun vergadering en de speeches (van de verschillende Thaise en andere boeddhistische organisaties) in het Thais hielden. Waldimar Van der Elst, voorzitter van Wat Dhammapateep: ‘"Probeer maar iemand te vinden die je daarover iets kan vertellen. Iemand die de taal beheerst maar ook iets zinnig kan zeggen met betrekking tot de inhoud. Ik bestudeer al tien jaar de problemen van de boeddhistische tempel en heb talloze tempels bekeken en contacten gehad in Europa, Thailand en Amerika, met de bedoeling iets te leren om de knelpunten van juridische, professionele (management) en sociale aard op te lossen."

Gaat de UTSE de lokale (verschillende nationale) problematieken 'Europees' oplossen? Ze kunnen een vergelijking maken met de aanpak van de Europese Economische Unie, met multinationals of organisaties van de Katholieke Kerk en Islam die verspreid zijn over het continent. Er zijn  tempelhoge (torenhoge) problemen van communicatie, integratie en competentie. Iedereen beseft toch dat er een cultureel conflict bestaat tussen de Thaise en westerse maatschappij. Gaan Thaise abten dat allemaal oplossen, over wat praten ze en wat zijn de resultaten die de bijeenkomst gegenereerd heeft, dat zijn vragen die journalisten en anderen over het congres stellen.

Boeddhistische kwesties moesten er zeker niet behandeld worden, daarvoor hebben de abten genoeg bagage meegekregen uit hun Thaise achtergrond. Daar gaat het dus niet over. De nog recente ontwikkeling van de UTSE gaat gepaard met organisatorische vraagstukken over structuur, lidmaatschappen, regelgeving enz. Nu is de Unie aangekomen bij een verzameling van Thaise tempels van zowat alle Europese landen.

Waldimar Van der Elst: “Ik had zeer interessante gesprekken met een afgevaardigde van de (Thaise Koninklijke) Mahachulalongkorn universiteit en vooral met een abt uit Californië. De oplossing voor alle problemen is volgens hen zeer simpel. De abt houdt zich enkel bezig met de Leer, de boeddhistische ceremonies en spiritualiteit. Alle seculiere aspecten zijn volgens hem voorbehouden aan leken met de nodige kwalificaties (opleiding en ervaring en geen statusposities). Een monnik praat niet over geld, hij handelt er niet mee en bezit het niet: dat zijn toch boeddhistische regels. Betreffende maatschappelijke aspecten, beschouw maar het westerse evangelie van de scheiding van kerk en staat. Ik vernam wat dat betreft dat er gepland wordt in de UTSE om de leken bestuurders van de tempelorganisaties (vereniging zonder winstoogmerk, Verein, stichting, Charity enz.) te betrekken. Zal de uiteindelijke uitkomst zijn dat de problematieken op andere schouders terechtkomen dan deze van de monniken?


utse-meeting-banner-600pUTSE CONGRES PERSBERICHT 

Publicatie 01/08/2014

 

 

 


Uitzonderlijk boeddhistisch congres in Mechelen op 22-24 augustus 2014.

De leiders van boeddhistische tempels en organisaties van nagenoeg alle Europese landen (de Unie van Thaise Sangha in Europa) en delegaties van hogere monniken uit de Verenigde Staten, Thailand en andere oosterse landen houden op 22-24 augustus 2014 een congres op de historische locatie van het 'Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie' te Mechelen. Dit is de grootste en belangrijkste boeddhistische bijeenkomst ooit in België.


Wat Dhammapateep Mechelen, gesticht in 2005, is een boeddhistische tempel en socio-culturele vereniging, centrum van het theravada boeddhisme in Vlaanderen (België) en lid van de Unie van Thaise Sanghas in Europa (UTSE).

De Tempel heeft de organisatie en sponsoring op zich genomen van een internationaal boeddhistisch congres met 'the 8th General Annual Meeting of the UTSE', dat doorgaat van 22 tot 24 augustus 2014 op de historische locatie van het 'Aartsbisschoppelijk Groot Seminarie' (in het DPCM, het Diocesaan Pastoraal Centrum Mechelen), Frederik de Merodestraat 18 B-2800 Mechelen.

De UTSE structureerde zich in de voorbije zeven jaar als de overkoepelende organisatie voor de Europese theravada boeddhistische tempels. Het congres vormt een hoogtepunt in die ontwikkeling, bevestigd door de deelname van meer dan zestig eminente boeddhistische leiders, waarbij de abten uit de Thaise tempels van nagenoeg alle Europese landen.

Uit Thailand zullen hooggeplaatste leden van de Hogere Sangha Raad, het Nationaal Bureau voor Boeddhisme, de Internationale Organisatie voor Monniken in het Buitenland, de Koninklijke Universiteit van Mahachulalongkorn en de Thaise Koninklijke tempels vertegenwoordigd zijn.

Verder zullen bijzondere delegaties uit de Verenigde Staten, waaronder de Organisatie van Thaise Bhikkhus in de VS en meerdere vertegenwoordigers uit het Oosten (India, Australië,...) deelnemen. De gemeenschap rond Wat Dhammapateep, van boeddhisten en sympathisanten (vooral uit de 4.000 Thais-Vlaamse gezinnen in Vlaanderen), heeft een uitzonderlijke boeddhistische verdienste (merit) door deze realisatie het boeddhisme te promoten en het voorrecht te creëren om de hogere Sangha (de monnikenorde) te mogen begroeten hier in België.

De drie dagen van het congres kunnen samengevat worden als volgt:
Vrijdag 22 augustus in Wat Dhammapateep: na de aankomst van de leiders van de Sangha in België, een verwelkoming en ceremonieel op de locatie van Wat Dhammapateep in Mechelen.
Zaterdag 23 augustus in het DPCM: de openingsplechtigheid 's morgens met toespraken van de deelnemende delegaties. De namiddag is voorzien voor de Meeting van de UTSE leden, met werkvergaderingen en besluitvorming.
Zondag 24 augustus in het DPCM: toespraken van vertegenwoordigers uit de maatschappij, een lezing en eerbetuigingen aan weldoeners van het boeddhisme.


LINK: latest press release Belga Media Support 08/08/2014.

CONTACT: Public Relations en Media contact

UTSE : de Unie van Thaise Sanghas in Europa

FaLang translation system by Faboba