Calendar

<< Oktober 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

De informatie hierna, over gebouwen, beelden enz. betreft een vorige locatie, de ‘oude tempel’, van Wat Dhammapateep (Kouterdreef 37 2800 Mechelen).
In september 2016 verwierf de boeddhistische tempel en socioculturele vereniging Wat Dhammapateep vzw een eigendom in Muizen (Mechelen) op de Willendriesstraat 7b. Bijgevolg werd de maatschappelijke zetel naar dat nieuwe adres overgebracht.
De monnik (de abt Phra Khruvinaithorn Somsak Subhalert) is naar die locatie verhuisd en de Tempel, of het Nieuwe Tempel Project wordt daar gerealiseerd.
Vele werkzaamheden (verbouwing, inrichting enz.) en herorganisatie (vergunningen, overeenkomsten enz.) zijn nodig om de activiteiten wettelijk en organisatorisch in orde te maken op de nieuwe locatie.
De monnik is geen bewoner meer op de Kouterdreef 37 2800 Mechelen. Alle kwesties omtrent die eigendom moeten worden geregeld met de eigenaar Wat Chakawatrajawas, Chakkawat Road 225, Samphantawong District, 10100 Bangkok, Thailand, vertegenwoordigd door de monnik.
Waldimar Van der Elst
Voorzitter Wat Dhammapateep


Gebouwen, boeddha's en beeldenuk-flag-80p

[Klik op de foto's voor vergroting en op onderstreepte woorden voor meer details]

Wanneer u op bezoek komt bij Wat Dhammapateep (de Tempel van het Licht van de Leer), gesitueerd in een zeer rustige straat in Mechelen, herkent u onmiddellijk de plaats. Aan de straatzijde naast de ingang wordt u verwelkomd en gewaarschuwd door twee grote kleurrijke yaksha beelden, de "Wachters van de Tempel", die symbolisch duidelijk maken dat daar de Dhamma (Boeddhistische Leer) wordt beschermd.

wdp-front-yakshas-20120424-184711-wvde-450p

In Thailand kan een 'Wat' naast een tempel (in de westerse betekenis: plaats voor rituele en ceremoniële handelingen en verering) ook andere gebouwen of ruimten omvatten voor allerlei culturele, educatieve en sociale doeleinden (school, hospitaal, museum enz.).

Het hoofdgebouw van Wat Dhammapteep, gewoonlijk aangeduid als "de Tempel", werd in 2005 aangekocht door Thaise boeddhisten verbonden met Wat Chakkawatrajawas in Bangkok, Thailand. Het is een moderne constructie die vroeger ingenomen werd door een IT bedrijf.

Het gebouw heeft de functie van tempel, dat wil zeggen (in de westerse betekenis) voor de rituelen, ceremoniëen, verering en andere spirituele handelingen). Die handelingen hebben plaats in de vihaan op het gelijkvloers en in de meditatieruimte op de verdieping, de ruimten waar ook de boeddhabeelden en decoratieve elementen staan opgesteld. De muurschildering in de vihaan is een werk van  dhr. Renaat Savels uit Hostade (Vlaams Brabant).wdp-vihaan-20120203-pks-450p

De boeddhabeelden, overwegend in Thaise stijl, zijn er in alle maten en in het ganse gamma van symbolische houdingen Typisch Thais zijn de 'Boeddha's van de Week' en de Phra Kaewboeddha's, copies van de Smaragden Boeddha in de tempel van het koninklijk paleis in Bangkok. Enkele beelden stellen de discipelen van de Boeddha voor. Er is ook een levensgrote sculptuur van de stichter van de Tempel, Phra Phuttiwongmunee (toen Abt, Sub-Patriarch en lid van de Hoge Sangha Raad van Thailand).

thai-dynasty-20120412-120102-wvde-450pLeslokalen en enkele verblijven voor de monniken en gasten zijn beschikbaar.  De rest vanhet gebouw wordt ingenomen door sanitaire, kook-, opslag- en leefruimte en een kantoor. Het respect van de Thai voor de monarchie blijkt uit grote portretten van de Koning en de Koningin.

In de tuin staan vier originele houten constructies die werden vervaardigd in Thailand: Thaise 'sala' (of salathai),  overdekte open gebouwen die geschikt zijn voor meerdere doeleinden. Een ervan is de Ho-Rakhang, de kloktoren. Er werd een bijzondere houtsoort gebruikt die gereserveerd is voor tempelconstructies en daarom een vergunning van de Thaise overheid vereist.

wdp-boeddha-en-sala-20110614-185424-wvde-450pTegenover een enorme lindeboom, naast een oude acaciaboom en onder een Thaise sala, staat de befaamde blikvanger en het hooggerespecteerd symbool van de Tempel, de Grote Granieten Boeddha. In zijn schaduw organiseert de Tempel boeddhistische festivals waar elk jaar duizenden boeddhisten en sympathisanten op afkomen.

 

FaLang translation system by Faboba