Calendar

<< Mei 2019 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sangha (de Gemeenschap)

Wanneer wordt gesproken over monniken (Pali bhikkhu, Sanskrit bhikshu) zal dat veelal ook slaan op de nonnen (Pali bhikkhuni, Sanskrit bhikshuni). Omdat in Thailand geen ordinatie van nonnen geschiedt worden die gewoonlijk veronachtzaamd.

Pogingen om bhikkhuni te introduceren in Thailand mislukten met extreme sociale controverses en betwistingen.  

Al enkele eeuwen zijn er de Mae Ji  bekend, boeddhistisch geïnspireerde dames die leven in communes en permanent 'de Acht Voorschriften' (soms 10) naleven. Ze staan ten dienst van de tempels maar worden slechts beperkt gesteund door de Thaise maatschappij.

Een aantal Thaise vrouwen (6 in 2007) die hun ordinatie als non hebben verworven in Taiwan en Sri Lanka hebben hun eigen tempels maar hun status wordt wettelijk en sociaal betwist.

[Stof voor een apart hoofdstuk]LEES MEER:    De Sangha in Thailand

 

thai-monks-b3046-19980325-wvde-450pThailand heeft meer dan 30.000 tempels waaronder circa 200, vooral in en om Bangkok, de status kregen van koninklijke tempel.

Er zijn ongeveer 400.000 monniken en novices. Ze kunnen worden ingedeeld op basis van specialisatie in dorp– en bosmonniken, de eerste meer gefocust op de meditatietraditie en de tweede (beduidend kleiner in aantal) op religio-culturele activiteiten.

Weinig zichtbaar en gekend in de buitenwereld is de organisatie in de twee subordes, de Mahanikaya en Dhammayut. Ze zijn verenigd onder hetzelfde bestuurslichaam van de Hoge Sangha Raad voorgezeten door een Opper Patriarch die benoemd wordt door de koning.

In de 20ste eeuw ontstonden de  nieuwe bewegingen – door sommigen als sekten getypeerd - van  de Dhammakaya en Santi  Asoke. Ze hebben van de conventionele theravada afwijkende leerstellingen en hebben voor heel  wat controverses gezorgd in de Thaise samenleving. [Deze subordes of sekten zijn stof voor een apart hoofdstuk.]

De Sangha en de tempels hebben een zeer belangrijke bijdrage gehad in de ontwikkeling en bewaring van de Thaise cultuur en in de opvoeding en het onderwijs van de bevolking. Typisch daarin is het Thaise systeem van de tijdelijke ordinatie waarbij jonge mannen voor een periode van minstens drie maanden – een regenseizoen – in een tempel intreden.LEES MEER:    De vrouwelijke Sangha

Sangha, uit het Pali (Sanskrit Saṃgha), betekent een vereniging of een gemeenschap. In de meest gebruikelijke betekenis (zoals hier) wordt de Bhikkhu Sangha bedoeld, de Gemeenschap van Monniken (de Monnikenorde). We zien soms twee andere betekenissen:

ananda-bodhgaya-in-20110225-145948-wvde-450pVolgens de Canon is de Sangha gelijk aan de ‘Arya Sangha', de Nobele Gemeenschap, of allen die de verlichting bereikt hebben (inclusief leken).

In het Westen (en in Mahayana) wordt met Sangha dikwijls de Gemeenschap van Boeddhisten bedoeld, die echter juister met de term parisa (Pali, Sanskrit parisad) wordt aangeduid.

[ook wordt de Arya Sangha de Savaka Sangha en de Bhikkhu Sangha de Sammati Sangha of de Conventionele Sangha genoemd]

Het monnikschap, met de ordinatie en alle activiteiten en aspecten van de Sangha worden gedetermineerd door de regels opgenomen in de Vinaya, een van de drie onderdelen van de boeddhistische Canon. 
Ananda, discipel van Boeddha
      (Bodhgaya, India)


LEES MEER:   De Sangha in Thailand

                        De vrouwelijke Sangha

FaLang translation system by Faboba