Calendar

<< Februari 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Meditatie

Anapanasati: Volkomen Bewuste Achtzaamheid op de Ademhaling.

Ontvangen 06/04/2015 onder het alias 'Ananda' *  

 Inzichtmeditatie als een levenswijze. Du Wayne Engelhart.

     Inzichtmeditatie(1) is de mentale ontwikkeling (bhāvanā) van inzicht (vipassanā), dat is een origineel rechtstreeks zien in de werkingen van de geest en in de aard van de wereld (in-zicht). Het is aantoonbaar dat inzichtmeditatie te maken heeft met de opeenvolgende situaties in ons dagelijks leven. Inderdaad heeft het te maken met elke situatie. Zoals de overgang van concentratiemeditatie(2) naar inzichtmeditatie ononderbroken en natuurlijk is, zo is de overgang van inzichtmeditatie als een eenmalige activiteit naar een doorlopende manier van leven dag in dag uit. Inzichtmeditatie is een levenswijze.

     Meditatie is niet zomaar een retraite volgen in de tempel. Het is niet zomaar naar onze meditatiekamer gaan op het einde van de dag. Het is niet zomaar het wandelen langs een pad dat we uitgestippeld hebben in het bos. Dat zijn allemaal heilzame activiteiten maar meditatie eindigt daar niet. We horen gans de tijd op een meditatieve wijze te leven als we verlost willen worden van het lijden in ons leven. Onze mediatiepraktijk zou moeten vloeien als een gestadige stroom en niet druppelen als een lekkende kraan.

     We mediteren, wat we ook doen. Als we vroeg in de ochtend met de wagen naar het werk rijden op de snelweg, mediteren we. Als we in een vervelende biologieklas zitten op school, mediteren we. Als we op zoek naar een paar schoenen shoppen in het winkelcentrum, mediteren we. Als we op een zondagnamiddag thuis op de sofa een voetbalwedstrijd volgen op de televisie, mediteren we. Als we aan de telefoon praten met onze over het weer thuis, mediteren we. Als we als lunch een restje macaroni met kaas eten, mediteren we. Als we onze kinderen helpen bij hun huiswerk, mediteren we. Als we het internet afzoeken naar goedkope vliegtickets, mediteren we. Als we op het strand een boek liggen te lezen, mediteren we. Moment na moment, wat er ook gebeurt, mediteren we.

     Hoe mediteren we? We leven ons meditatieve leven door de werktuigen te gebruiken die we bezitten. Dit zijn de werktuigen ontwikkeld in onze praktijk van om te gaan met de zoals die zich voortdurend aan ons aanbiedt. We brengen onze mindfulness (sati) naar alle situaties  in ons leven van moment tot moment. Onze mindfulness is het voertuig voor de snelle verwerving  van wijsheid (pañña). Zo zorgen we voor wat we nodig hebben ten aanzien van de wereld. Onze wijsheid ontwikkelt zich als we verder inzicht krijgen in de werking van onze geest en van de wereld. De verwerving van wijsheid door mindfullness is mogelijk door de focus die concentratie (samādhi) ons geeft. De geconcentreerde geest is vast en resoluut  gefixeerd op elk object voor hem.  Ze functioneren alle drie samen - mindfulness, wijsheid en concentratie - om ons probleem-vrij*  te houden.

     In het boeddhisme is Verlichting de hoogste spirituele werkelijkheid bereikbaar is voor menselijke wezens. Toch is de verwezenlijking van Verlichting onmogelijk zonder inzichtmeditatie, vipassanā. Inzichtmeditatie opent de mogelijkheid tot Verlichting. Maar dit is geen inzichtmeditatie als een soort eenmalig ding. Het is eerder inzichtmeditatie als een onafgebroken manier van leven.

(*)  Als we onszelf probleem-vrij houden, houden we onze geest neutraal[. (3) Zie Phra Varasak Varadhammo, Suffering and No Suffering (Hinsdale, Il.: Buddhadharma Meditation Center, 1966), p. 245: "Het is mogelijk om onze geest in de neutrale of 'lege' staat te houden ..., zelfs terwijl we naar buiten toe plichten vervullen met gebruik van onze lichamelijke en mentale factoren. Hiermee bedoelen we, dat elke plicht die we vervullen, kan uitgevoerd worden met een neutrale of lege geest ...: Eten met een neutrale geest. | Een boek lezen met een neutrale geest. | Spreken aan de telefoon met een neutrale geest. | Onze kinderen onderwijzen met een neutrale geest. | Onze wagen besturen met een neutrale geest. | Gaan winkelen met een neutrale geest. | Deelnemen aan sport met een neutrale geest. | Zit-meditatie oefenen met een neutrale geest. | Anapanasati beoefenen met een neutrale geest..."

(**) 'Inzichtmeditatie als een levenswijze' is een uittreksel van 'Inzichtmeditatie in theravadboeddhisme: een korte inleiding' door Du Wayne Engelhart, Wat Thai Washington D.C., 30 mei 2013. De selectie werd licht bewerkt door de auteur om die meer toegankelijk te maken voor Thaise lezers.


Bij de vertaling

(1) Inzichtmeditatie is een synoniem van vipassanameditatie.
(2) Concentratiemeditatie is een synoniem van samathameditatie.
(3) 'Neutraal' is een vertaling van 'void'. Verder spreekt de auteur van een 'neutrale of lege staat' maar een lege geest dat heeft niet de betekenis van een geest 'zonder gedachten'!

Over de betekenis van 'void' volgens Buddhadasa Bhikkhu (uit No Religion, e-version 1996): (From No religion, Buddhadasa e-version 1996) [hier vertaald als 'leeg en leegheid]: Zien dat alles 'leegheid' is, betekent de dingen zien noch als een aspect van onzelf noch op enige manier als een bezit van onszelf.  De woorden 'leeg'  en 'leegheid' betekenen in de gewone taal van onwetende mensen dat niets bestaat, maar in de taal van de Boeddha, de Ontwaakte, betekenen ze dat alles bestaat maar zonder gehechtheid is aan iets in termen van 'ik' of 'mijn'. Dat er geen gehechtheid is aan dingen als zijnde 'ik' of 'mijn', is 'leegheid van ik' en 'leegheid van mijn'.  

Op de 37ste Jaarlijkse Vergadering van de Raad van Thaise Bhikkhus in de Verenigde Staten, gehouden in Wat Thai Washington D.C., op 8 juni 2013, had een seminarie plaats over vipassana. Een publicatie daarover,'Report on Vipassana Meditation", (gecompileerd, ge-editeerd en geschreven) door dhr. Du Wayne Engelhart bevat het artikel dat hierboven vertaald is. Tijdens het seminarie verklaarde hij zich welwillend akkoord met de publicatie van zijn werk op deze website, waarvoor Wat Dhammapateep hem zeer dankbaar is.

[Vertaling WV]label-website-in-opbouw

Het artikel is nog niet klaar maar er wordt aan gewerkt. Bedankt voor jullie geduld.

Misschien willen jullie helpen en zelf een artikel bijdragen, verbeteren of vertalen (Nederlands, Engels of Thais)?

Stuur een e-mail of een bericht via de CONTACT pagina.

Web Admin.

Sila is een voorwaarde voor meditatie

Gedrag dat strijdig is met de Sila ketent de geest vast aan het verleden en veroorzaakt onrust en gebrekkige concentratie. De praktijk van de Sila is daarom een onontbeerlijke voorwaarde voor een succesvolle meditatietraining en vooruitgang op het spirituele pad:

Sila is de basis voor het bereiken van Samadhi (Concentratie)  en Samadhi is  

de basis voor het bereiken van Pañña (Wijsheid) ...  [Mahaparinibbanasutta].

 

Lees meer over: De 5 Voorschriften (Sila)

label-website-in-opbouw

Het artikel is nog niet klaar maar er wordt aan gewerkt. Bedankt voor jullie geduld.

Misschien willen jullie helpen en zelf een artikel bijdragen, verbeteren of vertalen (Nederlands, Engels of Thais)?

Stuur een e-mail of een bericht via de CONTACT pagina.

Web Admin.

FaLang translation system by Faboba