Calendar

<< November 2018 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

witte-boeddha-20060904-173953-wv-400p

U wenst meditatie te leren en te beoefenen in de Tempel? Wat Dhammapateep heeft een Meditatiegroep/Groepsmeditatie die elke dinsdag- en donderdagavond om 19.30 uur samenkomt om onder begeleiding van de abt te mediteren. Uiteraard kan u op een ander ogenblik voor een persoonlijke meditatie steeds terecht in de Tempel.

Een gesprek vooraf met de abt is niet nodig. Als u met hem later over de Boeddhistische Leer wenst te praten zal hij u altijd welkom heten.

Meditatie in groep en in een Tempel biedt bijzondere gunstige aspecten en ervaringen die niet aanwezig zijn in een private meditatie thuis. Om deel te nemen moet u drie stappen ondernemen:

bmg-info-ned-20130501-600p

1. Neem contact op met de coördinator van de meditatiesessies (W. Van der Elst, zie voetnoot) om te laten weten dat u wenst deel te nemen en om meer te vernemen over enkele regels en over wat we van elkaar mogen verwachten.

2. Registreer u als lid van de Tempelvereniging. U hoeft geen boeddhist of Thai zijn om aan onze activiteiten deel te nemen maar wij vragen uw respect voor onze organisatie en zijn levensbeschouwelijke en culturele kanten. Dat bevestigt u door uw registratie als lid.

3. Schrijf u in voor de Meditatiegroep. Het inschrijvingsformulier voor niet-meerderjarigen moet ingevuld worden door een verantwoordelijk ouder.

Er zijn geen andere bijzondere voorwaarden en zo wordt er principieel geen vergoeding gevraagd. Ook het lidmaatschap is gratis. Besef wel dat al onze activiteiten en werking betaald worden door de vrijgevigheid van donaties van onze leden en sympathisanten.

De beoefende methode (vipassana/samatha) is de 2.600 jaar oude boeddhistische versie van anapanasati (in- en uitademing), tegenwoordig ook gebruikt in andere technieken voor mindfulness. De sessie duurt ongeveer 1 uur. Daarin geeft de abt een korte toespraak (zgn. Dhamma talk) en de sessie eindigt met zijn respectbetuiging (chanting) tot de Boeddha, de Dhamma en de Sangha.

Er is geen bijzondere zithouding vereist. Eet echter niet vlak voor de beoefening en draag gemakkelijke kledij. Breng zeker uw aandacht mee.

Na de sessie kan u nog wat napraten in de zitkamer met een theetje en een snack maar blijf niet te laat. De laatsten zorgen voor de plaats (lichten enz.) en dat de deur afgesloten wordt.

Wat Dhammapateep

 

Meer informatie: coördinator Waldimar Van der Elst     Mob. Tel.:  0476 341543     E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


ENKELE BESCHOUWINGEN

In 2005 lokte het nieuws van de verwezenlijking van een boeddhistische tempel in Mechelen vele nieuwsgierigen. en belangstellenden naar de meditatiesessies. Vlamingen en Thais soms tot 30 personen woonden de trainingen bij. 

Die belangstelling werd mede veroorzaakt door de vele boeken en andere publicaties over mindfulnesstraining. Deelnemers bleken vaak afkomstig te zijn uit groeperingen werkzaam in de sprituele sfeer zoals de yoga en new age bewegingen en ook uit centra waar mindfullness oefeningen aangewend worden voor therapeutische doeleinden.

In de Tempel wordt er nooit gevraagd naar de levensbeschouwelijke motieven van de deelnemers zodat het niet duidelijk is of er buiten de Thaise deelnemers wel boeddhisten bij zijn.

De permanente aanwezigheid van de abt, als een ervaren meditatieleraar, is een belangrijk argument voor  de meeste geinteresseerden.

Typisch voor fysieke en geestelijke trainingen is de noodzaak aan determinatie en zelfdiscipline. De voorbije jaren leren dat de  vele deelnemers komen om de techniek aan te leren en nadien snel afhaken. 
Zelfs de meer gemotiveerden houden het maar een paar maanden vol.

Het klassieke excuus is dat de training ook thuis mogelijk is waarmee echter verzaakt wordt aan de bijzondere voordelen die een groepsmeditatie en de tempelomgeving biedt. Voor de meesten bereikt de meditatie thuis niet het niveau van wat in de Tempel mogelijk blijkt (duur, kwaliteit, resultaat).

 


 

LEES MEER: Meditatie in theorie en praktijk

FaLang translation system by Faboba