Calendar

<< February 2020 >> 
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

19/07/2012 - Thai Buddhists discriminated in Belgium? (Boeddhistisch Dagblad)

This article concerns three texts in Dutch language published in the Boeddhistisch Dagblad (Buddhist Daily Paper) of July 16 and 18, 2012. Therein the Secretary-General of the Belgian Union of Buddhists declares that in Belgium almost no Thai Buddhists exist and that no procedure is running to admit the Thai Temple Wat Dhammapateep as a member of the Union.

It is uncomprehensible that 3,500 Thai, with their relatives and sympathizers a group of at least 7,000 people, and the Thai Theravada Temple Wat Dhammapateep in Mechelen are ignored as non-existant.

Uncomprehensible because Wat Dhammapateep is a main Buddhist and cultural centre for the biggest group of etnic and registered Buddhists in Belgium.


In het Boeddhistisch Dagblad van 16 juli verscheen een artikel waarin de Secretaris-Generaal van de Belgische Unie van Boeddhisten dhr. Jan Vermeulen over het lidmaatschap van de Unie (de koepel) en de (ethnische) Thaise boeddhisten verklaart:

Lama’s, zenmeesters en monniken, weg met de bedelnap. [Lees het artikel]

1. “Niet alle boeddhistische organisaties zijn lid van de koepel.”

2. “Er zijn weinig etnische boeddhisten in België. ... Er is nagenoeg geen Thais boeddhisme in België.”

WDP reageerde op het artikel:

1. Sinds 2005 vroeg Wat Dhammapateep Mechelen meermaals lidmaatschap dat nog steeds niet is toegestaan. Nochthans vertegenwoordigd hij meer dan 7000 boeddhisten en sympathisanten van de Theravada strekking. Zonder 1 frank subsidie van overheid of BUB.

2. Cijfers Buitenlandse zaken 2008: 2.834 Thais; schatting 2012: 3.500 Thais. Thais zijn overtuigde boeddhisten; samen met hun Vlaamse echtgenoten en andere verwanten gaat het om een groep van 7000 boeddhisten en sympathisanten die zich scharen rond hun boeddhistisch en cultureel centrum, Wat Dhammapateep in Mechelen.

 

Wat Dhammapateep werd gecontacteerd door dhr. Joop Hoek uitgever van het Boeddhistisch Dagblad - waarom WDP geen lid is van de Boeddhistische Unie van België - met een artikel van 18/07/2012 als gevolg:

BUB zou Thaise tempel in Mechelen discrimineren. [Lees het artikel]

"Secretaris-generaal Koen Vermeulen van de BUB zegt dat er momenteel geen aanvraag voor een lidmaatschap is ingediend. Hij wil verder inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. ‘Er is geen dossier over een aanvraag, er loopt geen procedure."

Commentaar van WDP:

De secretaris-generaal is nieuw en misschien kent hij nog niet alle gegevens. Wat Dhammapateep stuurde sinds 2005 verschillende brieven en emails inzake de aanvraag tot lidmaatschap en er waren persoonlijke contacten van het bestuur met de vroegere voorzitter dhr. Frans Goedgebeur en de vroegere secretaris-generaal dhr. Edel Maex en de voorzitter dhr. Michel Depreay over de toetreding.
Contacten beweren dat Wat Dhammapateep met theravada (1 van de 2 hoofdgroepen van het boeddhisme) geweerd wordt door en ten voordele van mahayana (met Tibet, de 2de groep). Daar werd echter geen bewijs van geleverd (?).

 

Een derde artikel op 27/07/2012 besluit:

Oud-Secretaris-Generaal Edel Maex: Tempel mechelen moet lid kunnen worden van de BUB. [Lees het artikel]

WDP: Begrijp het niet verkeerd: WDP doet geen nieuwe aanvraag omdat een aanvraag (meermaals) werd gedaan. In het boeddhisme is onwetendheid een belangrijk aandachtspunt..

 

Een vierde artikel op 21/07/2013:

Edel Maex over de financiering van het boeddhisme in Belgie [Lees het artikel]

WDP: Er is dus wel nog steeds geen 'erkenning'. Lees tussen de regels over "de andere niet-erkende boeddhisten" (door de BUB!), het gaat over Wat Dhammapateep. Een bijzonder artikel met vele zinvolle opmerkingen waarbij wij ons als vertegenwoordiger van het theravada boeddhisme volledig kunnen aansluiten.

 

FaLang translation system by Faboba