Calendar

<< Oktober 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Chanting as meditation

The article (translation from Dutch) is not ready yet. Thanks for your patience.label-website-in-opbouw

Perhaps you want to help with an article, correction or translation (Dutch, English or Thai)?

Send an e-mail or a message via the CONTACT page.

Web Admin.

] Wat met de Engelse term ‘chanting’ wordt aangeduid is in feite geen zingen maar eerder een recitatie (recitando: half opgezegd half gezongen) van de boeddhistische teksten in de tempel.

] Elke religie heeft wel een of andere vorm van gezangen of chanting. Het boeddhisme is echter daarin uniek dat het de chanting niet beschouwd als een vorm van gebed1.

] De teksten staan in het Pali, een Indische taal, waarin de oudste geschriften van het boeddhisme werden overgeleverd. Deze taal wordt nog overal in de boeddhistische tradities van Zuid en Zuid-Oost Azië gebruikt.

] Deze Pali teksten verkrijgen door een welbepaalde schikking van de klanken en hun ritme (metrum) een zeer bijzonder effect. Door de uitwerking op het mentale en het spirituele vlak kan chanting gezien worden als een vorm van meditatie1 en vormt het een perfecte voorbereiding en afsluiting van de meditatie sessie.

] Elk land voegde wat van de kenmerken van zijn eigen taal toe aan de uitspraak van het Pali. De Thaise taal kent vijf verschillende toonaarden die in de Thaise Pali chanting door een zeer karakteristieke ‘melodie’ tot uiting komen.

] De sessies van de groepsmeditatie in Wat Dhammapateep worden steeds afgesloten met de ’chanting’ van:

1. Ratanattaya Vandanā 2. Metta

ratanattaya-vandana-pali-ned-wvde-450p metta-pali-ned-20090518-wvde-450p

 

 

 

 

 

] Val niet over een vertaling, termen als bijvoorbeeld Araham worden op talloze wijzen verklaard (Waardig, Verwezenlijkt, Verheven). Let er op voor de uitspraak dat in de tekst de lange klanken worden aangeduid met een streepje boven de klinker.

1. Bhikkhu Dhammasami, Londen 1999.

FaLang translation system by Faboba