Calendar

<< Maart 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Is Western Buddhism to be considered as a separate "vehicle" besides Theravada and Mahayana? About this question there are different opinions. Analogous to the other yana, Pali names have been invented for it.

TO BE TRANSLATED...

Westers boeddhisme is te situeren in de westerse wereld en dus buiten Azië. Zoals we van het noordelijk en het zuidelijk boeddhisme (in Azië!)spreken zouden we ook van een westers boeddhisme kunnen gewagen. Noordelijk en zuidelijk boeddhsime zijn echter synoniemen voor respectievelijk mahayana en theravada terwijl de vraag is of het westers boeddhisme als een afzonderlijke yana valt te definiëren.

We stellen vast dat vele boeddhistische centra (tempels, kloosters, verenigingen enz.) in westerse landen eigenlijk vertegenwoordigingen en organsaties zijn van theravada een mahayana in Azië. Voorbeelden zijn de Thaise tempel in Mechelen (theravada) en de Tibetaanse tempel in schoten (mahayana). Dit is misschien westers boeddhisme maar geen appart voertuig.

Er is een tweede groep van centra die gecreëerd zijn in westersee landen zonder die band met het Oosten. Uiteraard baseren zij zich op de boeddhistische geschriften en de Leer van de Boeddha. Zij ontwikkesprekenlden echter een eigen stijl en praktijk waarin etnische elementen van het Oosten worden geweerd en geopteerd wordt voor een integratie in de moderne westerse cultuur. Een kenmerk is hun onafhankelijkheid en een verwerpen zelfs van enige monastieke orde uit de andere yana. De benadering is meer levensbeschouwelijk dan religieus (in het Engels spreekt men soms van philosophical religion) en dat sluit mogelijk beter aan bij theravada interpretaties van de Leer.

In de westerse wereld is er veel interesse voor het boeddhisme wat mag blijken uit de enorm uitgebreide literatuur die erover is verschenen. Het valt moeilijk te bepalen  hoe ver die interesse bij sommigen gaat en wie van die geinteresseerden als boeddhist zou kunnen beschouwd worden. We zouden kunnen stellen dat die boeddhisten ook tot het westerse voertuig behoren.

Lees elers meer over organisaties die zich vertegenwoordigers achten van een westerse yana. [Link nog toe te voegen]

FaLang translation system by Faboba