Calendar

<< September 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

The Theravada Buddhism is one of the three main Buddhist traditions (schools, streams) together with the Mahayana Buddhism and the Western Buddhism.

TO BE TRANSLATED...

heravada is Pali voor 'de leer/doctrine (vada) van de ouderen (thera)' of de 'oude leer'. De naam verwijst er naar dat deze leer teruggaat op de alleroudste tradities van het vroege boeddhisme.

Theravada wordt ook de zuidelijke traditie genoemd. Het is de belangijkste levensbeschouwing in Zuid-Azië in Sri Lanka, en in Zuidoost-Azië in de landen Myanmar (Birma), Laos, Cambodja en Thailand. Thailand neemt daartussen op geografisch, economisch, politiek en boeddhistisch vlak (door het aantal tempels en monniken) de grootste en belangrijkste plaats in. Door de migratie van vele Thai naar westerse landen is het Thaise boeddhsime daar steeds meer aanwezig.

Soms wordt voor theravada de term hinayana gebruikt, wat zoveel betekent als 'het kleinere voertuig'. Hina heeft zelfs nog meer negatieve betekenissen en wordt daarom vermeden. De term ontstond na het onstaan van de mahayana, 'het grote(re)voertuig' maar er is geen sluitend bewijs dat het zijn oorsprong vindt in een denigrernde vergelijking met mahayana of in een conflict tussen beiden stromingen. Hinayana en theravada worden door sommigen als niet-synoniem beschouwd. Theravada is dan eerder één van de scholen in de hinayanatraditie en wel de enige die thans nog bestaat.

De moderne westerse vormen van boeddhisme, die we misschien kunnen aanduiden als een westerse 'voertuig', zijn vooral beïnvloed door het theravadaboeddhisme.

 

FaLang translation system by Faboba