Calendar

<< Oktober 2020 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
TO BE TRANSLATED.label-website-in-opbouw
Perhaps you want to help with an article, correction or translation (Dutch, English or Thai)?
Send an e-mail or message the CONTACT page.
Web Admin.
 
 
 
 
 
Tempel of Wat
Een tempel, wordt in de Thaise theravada traditie een 'Wat' geheten. Een Wat omvat echter veel meer dan wat in de westerse betekenis een tempel wordt genoemd, namelijk het gebouw waar ceremoniële handelingen plaatsvinden. Andere theravadalanden vertegenwoordigd in België hebben hun eigen normen.
In dit overzicht beschouwen we een echte en volwaardige boeddhistische tempel als een gebouw waar de boeddhabeelden staan opgesteld, waar de boeddhistische rituele handelingen plaatsvinden en waar de spirituele leiding is toevertrouwd aan een boeddhistische monnik die als abt van de tempel werd aangesteld. Zo’n tempel moet ook beantwoorden aan bepaalde boeddhistische, maatschappelijke en wettelijke regels. Een Thaise Wat is een voorbeeld daarvan en zo wordt in zijn statuten bepaald dat Wat Dhammapateep uit Mechelen een VOLWAARDIGE TEMPEL is die voldoet aan de behoeften en vereisten van de Thaise theravada traditie.

Boeddhistische regels
De voorwaarden om als een boeddhistische tempel beschouwd te worden zijn gebaseerd op de regelgeving van de boeddhistische traditie en van de boeddhistische overheden. Die regels slaan onder meer op de aanduiding van de abt, de inrichting van de tempel met de boeddhabeelden, de naam van de tempel, enz. De Hoge Boeddhistisch Raad in Thailand stelt (de Sangha Act) bovendien dat de monniken in het buitenland de daar geldende wetgeving horen te respecteren,

Permanente aanwezigheid van de boeddhistische leiding
Alle spirituele of boeddhistische aspecten van een tempel staan onder de leiding van een boeddhistische monnik, die is aangesteld om permanent als de abt te functioneren. Zonder die leiding of door een tijdelijk of toevallig bezoek en verblijf van één of meer monniken is een gebouw waar boeddha’s staan nog geen tempel.
Onder ‘toevallig’ wordt bijvoorbeeld verstaan wanneer een monnik zijn verblijf is gebaseerd op een gewoon (toeristisch) visum  of op juridische achterpoortjes (student, stagiair, …) die een tijdelijk verblijf mogelijk maken. In een contact van WDP met de overheden (Ministeries voor migratie en voor werk) werd gesteld dat voor de religieuze activiteiten van de monnik een professionele vergunning is vereist en dat een verblijfsvergunning (visum) daarmee in overeenstemming moet zijn.

Wettelijke en maatschappelijke aanvaarding
Een tempel kan wettelijk enkel 'bestaan' wanneer die als rechtspersoon wordt gedefinieerd volgens de Belgische wetgeving. Meestal gebeurt dat in de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk. Een feitelijke vereniging, zonder rechtspersoon, heeft geen ernstige betekenis en is een terrein voor allerlei inbreuken op de financiële, economische en arbeidswetgeving.
 
Vele (kleinere) vzw verkeren trouwens in  een gebrekkige organisatorische en juridische toestand op de rand van het illegale. De feitelijke leiding is er ondemocratisch,  in handen van een of meer personen in het buitenland of personen die met de organisatie niets te en maken
hebben.
De maatschappij ziet een tempel als een organisatie met een sociaal doel zonder winstoogmerk zoals gesteld in de vzw statuten en wetgeving. Commerciële en sektarische toestanden zijn onaanvaardbaar. Een tempelorganisatie die geen respect heeft voor de hier geldende maatschappelijke normen of inbreuken pleegt op de wetgeving heeft geen bestaansrecht en kan hier geen activiteiten ontplooien en genieten van onze maatschappelijke voordelen. Dit standpunt roept meteen de vraag op naar de integratie van tempel en zijn organisatie in de samenleving.

Officiële erkenning
Na de Belgische wettelijke ‘erkenning van het Boeddhisme’, die al lang op zich laat wachten, zouden de ‘bedienaren van de erediensten, dat zijn de monniken, een professionele - en verblijfsvergunning kunnen bekomen. Wat de status van de tempels en hun erkenning wordt is vooralsnog onduidelijk.

LEES MEER: Officiele erkenning van het boeddhisme in Belgie

FaLang translation system by Faboba